(kendi bölgem için)
1)Arılarımın durduğu yer kuzeyi kapalı güneye bakar şeklinde kuruluk altında yerden 60-70cm yükseklikte sehpa üzerinde buda ıslanmasını ve de nemden dolayı hastalıkların çıkmasını önler inşallah Çatıda delik olup olmadığını kontrol edeyim.
2)Ana arıları kontrol adeyim inşallah sağ salim olup olmadıklarını.
3)Bal durumları nasıl bir bakalım aç kalmasınlar. Artık kekle besleme işine geçebilirim.
4)Arıların terk ettikleri çıtaları alayım. Sıkıştırma işine özen gösterelim inşallah bu arı kolonisinin sıcacık durması ve hastalık oluşumunu önleme açısından çok önemli.
5)Yağmurlar ve soğuk havalar kendini iyice hissettirmekte geç sonbahar olayı gerçekleşmiştir artık. Burada ilk aklımıza gelen şu varoa denen baş belası için güneşli hava bulabilirsek Allahın izniyle bir ilaçlama daha yapalım. Soğukların başlaması ve yağmurlu havada polen de gelemeyeceğinden arılarımız yumurtlamayı keser bu aynı zamanda varoa üretiminin durması demektir.(petek gözleri açık olduğundan varoalar artık arıların üzerinde) işte son bir darbeyi vurma zamanı gelmiş demektir. Hemen son bir kez ilaçlayayım inşallah
Not:Su karıştırarak yapılan ilaçlar kovanda nem oluşmasına neden olduklarını gördüm. Malum bu ayda zaten hava nemli bence bu ilaçlama da susuz ilaç türü tercih edilirse daha iyi olacağı hemde değişik ilaç kullanmak varoa’nın direnç kazanmasını önleyeceği kanaatindeyim.