HOŞ GELDİNİZ (welcome)



Arı gibi bir muhteşem canlıyla ilgileniyorum ne öğreniyorsam burada paşlaşmak istedim.Saygılar Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun


Pazartesi, Nisan 13, 2009

İLKBAHARDA YAPILMASI GEREKENLER


İYİ BİR BAKIM NASIL OLUR?

Başlıklı yazımızın 3-4’nolu kuralları uygulama zamanı geldi, ne idi bu kurallar hatırlayalım:

3)Kovanın açılma zamanı ve şekli; Acil durumlar hariç (rüzgarlı, yağmurlu havalar hariç güneşli bir günde) havaların 14-22Cº arasında olduğu bir zamanı takip ederek kolonilerin kapakları sarsıntı yapmadan yani gürültü çıkarmadan yavaşça açılır. Hırçın arı ırklarıyla çalışıyorsak kovanın öndeki uçuş deliğinden körükle duman verilir 1-2 dakika beklenir ve ondan sonra açılır.

4)Kovan değiştirme ve yöntemi; Kıştan çıkınca ve kışa girerken senede 2 defa yapılır. Özellikle kıştan çıkınca 1 defa yapmak arı hastalıklarını önleme açısından zaruridir. Gelelim uygulama şekline: Arılı kovan yerinden alınır. Dezenfekte edilmiş boş ve temiz bir kovan bunun yerine konur. Arılı çerçeveler bu yeni kovana sarsmadan yavaşça konur. Arıların terk ettikleri çerçeveler konmaz. (Bunlar toplanıp dış parazit ve mikroplardan (sporlardan) korunması yapılarak temiz bir yerde istiflenmelidir.) Eski numaralı kovanın kapağı buna takılır. Boyalı uçuş tahtası da bu kovana takılarak işlem tamamlanır. Çıkan eski kovan dezenfekte edilerek bir sonraki kovan değişimi için hazırlanır.

Geçen Cumartesi günü bu kuralları uygulamaya çalıştım. 5 adet kovanımı bu kurallara göre değişimini yaptım. Ana arıları görüldü ve yavru durumu, bal, polen vs. aktarma sırasında bir güzelce belirlendi ve kayıt defterine not edildi.

Aman ha bu çok önemli ilkbahar bakımını yapalım inşallah

Allah’a emanet olun

Kalın sağlıcakla…


1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Altıntaş hava sıcaklıkları ani olarak değiştiğinden çok dikkatli olmak gerekiyor,sanırım en kritik dönemlerde bu aralar,kolay gelsin.