HOŞ GELDİNİZ (welcome)



Arı gibi bir muhteşem canlıyla ilgileniyorum ne öğreniyorsam burada paşlaşmak istedim.Saygılar Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun


Cuma, Şubat 29, 2008

ŞUBAT ayında ne yaptım:

İyi bir bakımda 2 nolu kural uygulanarak kovanlar dıştan gözlemlendi. Sonuç ta 4 ile 7 özellikle 7’nolu arı diğerleri gibi faaliyetinin olmadığı görüldü.(Diğer kovanlara polen geliyor ve girip çıkan arı sayısı bir hayli fazla olduğu halde bu kovanda böyle bir faaliyet yoktu.) İlk fırsatta kovan açılarak İyi bir bakımda (5’nolu Arılı kovanın içten kontrolü) kuralını uygulamaya karar verdim.

İyi bir koloni yönetimindeki; 3’nolu (Hastalık ve parazit kontrolleri) kuralı dikkate alarak sürekli mücadele yapmamız gereken varoa zararlısı için balda kalıntı bırakmayan timol içerikli jel tabletler kovanlara konuldu. Hava sıcaklığı müsait olmadığı için iç kontrol yapılmadan hemen kapatıldı.23.02.2008 Cumartesi öğlenleyin güneşli havada yapıldı. Amaç erken ilkbaharda bu zararlıyı yok etmek.
26.02.2008 Çarşamba: saat:12’de 7’nolu arıyı açmaya karar verdim. Açmışken kovanı da değiştireyim dedim. Eldeki kovanı çamaşırlı suyla sildim Ispatula ile kalıntıları kazıdım. Son olarak Pürüz ile hem dağladım hemde kurutmuş oldum. Kafama göre hazırladığım bu temiz kovanı aldım. İyi bir bakımda 4 nolu kuralı uygulayarak kovanı değiştirdim. Baktım ana arı geziniyor etrafında bir avuç arı birkaç tane kapalı ve açık yavruda var. Geçen yıl aynı benzer bir olay daha olmuştu. Onda yumurta yoktu. Yine takviye yapmıştım ama mart ayında erkek arı gözleri meydana gelmişti. Buradaki arıcı hacı ağabeyimiz sonbaharda çıkan bir ana olduğunu çifleşmemiş olduğunu söyledi ve arıları başka kovana aktarmıştık. Günlük yumurtalar olmasaydı takviye yapmayacaktım. Ama 1 kaç tane de olsa vardı. 1’ ila 7’nolu kovanlara çiçek özlü deodorant sıktım. Bir iki dakika bekledim. 1 nolu arıyı açtım. 2 çıtasın da sağ üst köşesinde el kadar kapalı yavru vardı. Birini aldım. Ana arıyı aradım yoktu kıyıya koydum. Öbürünü aldım ve işte orda ana arı maşallah geziniyor hemen koydum geriye ilk aldığımı arısı ile birlikte 7’nolu kovana koydum. Bu çıtadaki arılar 7’nolu kovandaki arılardan çok inşallah anaya bir şey yapmazlar. Sıkıştırma kuralına özen göstererek kapattım. Naylon kömür çuvalından yaptığım örtü bezini attım yerine pamuklu bez almıştım onu koydum. Nem yapmasın diye özen gösteriyorum. Bilgileri not defterine kaydettim. Buradan çıkan kovanıda aynı şekilde temizledim. Arılı 4’nolu kovanıda bu temiz kovanla aynı şekilde değiştirdim. Bununda anası var fakat arı sayısının çok az olduğunu gözlemledim. Arıların terk ettiği kovandan fazla olan bir çıtayı çıkarıp aldım. Balını Ispatulayla kazıyarak üst kaptaki yemliğe koydum. Allah nasip ederse bir dahaki sefere acil buna arı takviyesi yapmaya karar verdim. Bu bilgileri de not defterine yazdım.