HOŞ GELDİNİZ (welcome)



Arı gibi bir muhteşem canlıyla ilgileniyorum ne öğreniyorsam burada paşlaşmak istedim.Saygılar Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun


Salı, Kasım 25, 2008

KRİZ _ARICILIK_VE_NASRETTİN_HOCA

Sabah kahvaltısı yaparken eşi Nasrettin Hocaya şöyle demiş:

-Hoca efendi, evde yiyecek kalmadı. Pazara kadar gitsen de bir şeyler alsan.,

-Tamam hanım, merak etme sen.

Hoca, kahvaltıdan sonra eşeğini alıp çarşıya doğru yola çıkmış. O gün muzipliği üzerinde olduğundan eşeğe ters binmiş. Onu gören biri seslenmiş:

-Yahu Hocam ne ters adamsın böyle, eşeğe ters binilir mi hiç? Nedenini söyle de biz de anlayalım bari.

Hoca bir kahkaha attıktan sonra:

-Sevgili komşum, demiş. Söyler misin bana, eşeğin yönü nereye?

-İleriye doğru.

-Tamam işte, eşek ileri doğru bakıyor, bende arkaya doğru…

Adam hiçbir şey anlamamış:

-Tamam, eşek ileriye sen geriye bakıyorsun. Ne var bunda?

-Ne olacak, ben arkayı kontrol ediyorum, eşek ileriyi… Anlayacağın iki yönden gelecek tehlikelere karşı tedbiri elden bırakmıyoruz.

Bu cevap adamın çok hoşuna gitmiş, kendi kendine gülerken, Hoca da yoluna devam etmiş.

Ya bizler, hangi yöne oturalım, tehlike hangi yönden gelecek acaba?

Evet, arıcı arkadaşlar kriz gelmiş kapıyı çalmış. Herkesi almış bir telaş!

Kimi krizi rant görüp başlamış parasına para katmaya. Kimi de konmuş kapı önüne. Çünkü üretilen ürün satılmadığı zaman onu üreten işçinin bir değeri olmaz. O artık patronun gözün de parasını yiyen bir asalaktır. Patron onu hemen kapının önüne koyar. Gelelim sorumlulara.

Tepedeki en sorumlular çözüm için ne diyor:

-Gelin taşın altına hepimiz elimizi koyalım! (Yahu bu taşı kim koydu? Niçin koydu? Neden elimizi ezdirelim? diye soran yok)

-Kamu bankalarından kredi verelim, hem de faizsiz, birkaç yıl sonra ödemeli (Patronların gözleri ışıl ışıl tabi ki işçilerini çıkaran rant peşinde olan patronlar)

-Kobilere düşük faizli kredi verelim v.s.

Dürüst patron işçisini çıkarmadı. Kredi aldı ve üretti. Bu kriz de ürettiğini satamadı ya şimdi ne olacak? Ne olacağı basit. Son darbeyi de kredi veren banka vuracak. Elindeki son tezgahıda o alacak.

Peki çözüm var mı?

-Var

Çözüm basit; arka yön. Yani tüketicinin alım gücünü desteklemek. Tüketici üretileni alsın. Üreten malını satsın. Üreten para kazansın. Çark dönmeye başlasın. Böylece biz arıcıların ürettikleri de satılsın.İhraç ettiğimiz mallar satılmadı mı? Dünyada 3-5 ülke yok başka ülkelere başka ticaret imkânlarına yönelelim.

Onun için diyorum ki;

-Biz arıcılar olarak, Nasrettin Hoca misali gelin şu eşeğe ters binelim. Nasıl olsa eşek ön tarafı koruyor. Gelin biz de arka tarafı korumaya alalım!

Allah’a emanet olun.

Kalın sağlıcakla.