HOŞ GELDİNİZ (welcome)



Arı gibi bir muhteşem canlıyla ilgileniyorum ne öğreniyorsam burada paşlaşmak istedim.Saygılar Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun


Cuma, Mayıs 22, 2009

BALA HAZIRLIKTA İSTENMEYEN DOĞAL OĞUL



Modern arıcılıkta doğal oğul (Arıların çeşitli nedenler ile kovanını terk ederek yeni bir aile meydana getirmesine denir.) istenmeyen bir olaydır. Neden İstemeyiz? Çünkü arılar yeni ana arıyı yetiştirirken akledebilen canlılar olmadıklarından içgüdüsel olarak ana arıyı acil yetiştirirler. Oysa bizim isteklerimiz farklıdır. Biz;

1-Herhangi bir zaman da değil bizim uygun gördüğümüz bir zamanda kovan sayımızı artırmak isteriz. Mesela; bal’a hazırlıyoruz kovanı, bal akım döneminde çok güçlü olmalı ki çok bal toplayabilelim. Ama nekadar oğul verirse kovanımızın gücü o oranda zayıfladığından (bal alabilmemiz hayal olur) bu dönemde doğal oğulu asla istemeyiz.

2-Ana arımız sağlıklı ve iri olmalı; Bol arı sütüyle beslenmiş, en üst düzeyde sperm toplamış kaliteli bir ana arı olmalı. Çünkü kışın ortasın da spermi biten bir ana arı istemeyiz.

3-Genetik özellikleri bizim istediğimiz gibi olmalı; Uysal, bulunduğumuz çevreye uyum sağlayan, zamanında hızla çoğalan, oğula meyilli olmayan ve çok bal toplayan bir ırk olmalı.

Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı biz doğal oğulu istemeyiz. Biz istemeyiz ama neden bu doğal oğul meydana gelir? Şimdi bu nedenleri inceleyelim:

Oğul Vermenin Nedenleri:

1.Genetik Nedenler:

Arıların çoğalma ve üreme içgüdüsü,

Arı ırkının kendine özgü oğul verme iç güdüsü,

2.Çevresel Nedenler

Kovanda yer darlığı,

Kovanın güneşte kalması,

Kovanda yeterli havalandırmanın olmaması,

3.Anaya Bağlı Nedenler

Ana arının yaşlı olması,

Ana arının sakat olması,

Ana arının yumurtlamasının az olması veya bitmesi.

İşte bu nedenleri tersine çevirmeliyiz de nasıl olacak bu iş;

Genetik ıslah laboratuarları kurulmalı(dış ülkelerde görüyoruz inşallah ülkemize de gelir) burada üretilen ana arıları kullanırsak 1. ve 3. nedenleri tersine çevirmiş oluruz. Geriye kalan 2’nolu çevresel nedenler Bunu nasıl tersine çeviririz ona bakalım: Bu sorunu havalandırması ve ısı yalıtımı yapılmış modern kovanları kullanarak ancak ortadan kaldırabiliriz. Kovan da yer darlığına gelince bunu da şu şekilde kaldırabiliriz: Biliyoruz ki kovandaki çıta sayısının arı gelişiminde fazlası da azı da zararlı. İşte burada modern arıcılıktaki koloni kayıt sistemi devreye giriyor. Hani çıta sayısı, ballı çıta sayısı, larvalı çıta sayısı, kapalı yavrulu çıta sayısı v.b. not alıyoruz ya ha işte bu nottaki kapalı yavru çıta sayısı oranı ne ise arılar petekten çıkmadan 2 gün önce bu oranda kovana çıta ilave etmeliyiz ki kovanda yer darlığını veya çokluğunu ayarlayabilelim. Özellikle bu ayda bu çok önemli yoksa doğal oğul kaçınılmaz olacaktır.

Oğul Vermeye Hazırlanan Kolonide Meydana Gelen Değişiklikler:

1.Erkek arı sayısı artar.

2.Kovan açılıp incelendiğinde çok sayıda ve her yaşta ana arı yüksüklerinin yapıldığı görülür.

3.Arılarda durgunluk gözükür. Kovan uçma tahtası üzerinde yığılırlar.

4.Ana arı yumurtlamasını keser, besleyici arılar ana arıya besin vermezler. Ana arı giderek küçülür. Ağırlığının 1/3 ünü kaybeder. Bu ana arının daha kolay uçabilmesi içindir.

5.Oğul arıları sakin ve uysaldır.

Aman Bunlara Dikkat Edelim İnşallah

Yoksa Sağda Solda Arı Kovalamak Zorunda Kalırız

Allah’a Emanet Olun

Kalın Sağlıcakla