HOŞ GELDİNİZ (welcome)



Arı gibi bir muhteşem canlıyla ilgileniyorum ne öğreniyorsam burada paşlaşmak istedim.Saygılar Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun


Salı, Eylül 21, 2010

PROPOLİSİ NASIL HAZIRLAMALIYIZ VE NASIL KULLANABİLİRİZ?

Propolis kovandan çıkarıldığında hava sıcaklığına bağlı olarak yazın yapışkan kışın ise taş sertliğindedir. Bu durumda içeriği toplanılan yüzeye ve arıcının bal mumuyla propolisi ayırt etme yeteneğine göre bal mumu ve diğer artık maddeler ile karışmış olarak bulunur. Toplanması:1-Kovanın çeşitli bölgelerinden el demiri v.b. alet yardımıyla kazıyarak toplama 2-Propolis toplama ızgarası kullanarak toplanması şeklinde olmaktadır. Kovandan çıkışı ardından kullanıma hazırlanması iki şekilde olabilir:
1-Toz Hali: Derin dondurucuda soğutularak (kristalleştirilir) ardından kahve makinesi(kırıcı bir makinede) çekilerek toz haline getirilir.
2-Propolis Ekstraktı: İlk haldeki Propolis laboratuarda işlemden geçirilip damıtılarak içeriğindeki balmumu ve diğer başka materyallerden arındırılır. Ayrıca etken maddeleri temel alınarak saflaştırma işlemine devam edilir. Böylece propolis ekstraktı ortaya çıkar.
Kullanım Şekli ve Saklama Koşulları:
Oda Sıcaklığında Muhafaza Ediniz.
Propolis oda sıcaklığında 18 ay boyunca besin değerini ve özelliklerini korur.
Kullanım Dozajları:!
Genel Kullanım amaçları için günlük doz olarak toz halde propolisten 2 gram ekstraktından ise 0,4 gram alınabilir. Salgın dönemlerinde ve hastalık ve enfeksiyonlarla mücadelede dönemlerinde bu dozlar 5 misline kadar artırılır.
Çocuklar için ise 2-6 yaş arasında günlük doz çekilmiş propolisten 400 mg(Çay kaşığının 8'de 1'i) ekstraktından ise bu dozun dörtte biri, 6-12 yaş arasında ise toz halinde olandan çay kaşığının dörtte biri (800 mg) ve ekstraktından ise dörtte biri ve 12 yaşından büyüklerde ise yetişkin dozları kullanılabilir.
Bazı Kullanım Şekilleri..
Su içinde tüketim ve kullanım: Ağız sağlığı için ekstraktından yarım litre suya bir tatlı kaşığı konup çalkalayarak bu sıvı ile gargara yapılabilir. Yine aynı sıvıdan sabah akşam birer yudum alınabilir. Bu sıvı kahve ya da meyve suyu gibi içeceklere de katılarak tüketilebilir.
Ekstraktın toz halinde kullanımı: Zevke göre propolis dozu direkt bala ya da yoğurda katılarak alınabilir.
Propolis şurubu: 75 gram bal, 5 gram propolis ekstraktı ve 20 gram ılık su karıştırılarak propolis şurubu yapılabilir.
Bal-arı sütü-polen-propolis karışımı: 1 kg bala 200 gram arı sütü, 200 gram havanda dövülmüş polen, 50 gram propolis ekstraktı katılarak yaz-kış tüketilebilecek, soğuk algınlığından, iltihabi hastalıklardan korunum veren, yaşama enerji ve gençlik katan bir iksir hazırlanabilir.
Deri üzerindeki sorunlu bölgelere (yara, yanık, siğil, sivilce, iltihap vb.) önce bala sonra propolise temas edilip parmaklar arasında yayılarak doğrudan tatbik edildiğinde en güçlü merhemlere oranla 4 kat daha hızlı iyileşme gözlenir.
Eğer, ılık su-süt karışımına 10 gram polen (iki tatlı kaşığı), 2 gram (silme tatlı kaşığı) propolis, arzuya göre biraz bal eklenip karıştırarak yavaş yavaş tüketilirse baş ağrısı, yorgunluk, stres ve gerginliğe ya da hastalık ve sakatlanmalardan kaynaklanan ağrı ve sızılara karşı terapik etki sağlar. Ağrıları dindiren etki göstermesi yanı sıra ılık sıvı halinde bu kullanım ağız-içi sorunları ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Şampuana katılarak kepeğe karşı ve saç sağlığı için kullanılabileceği gibi tüm ten yüzeyine şampuan vasıtasıyla nüfuz ettirerek genel deri sağlığı amacıyla da kullanılabilir.
Çocuklarınıza Sevecekleri Karışımlar İçinde Veriniz..
Propolisin saf halinin toz halinde ya da ekstrakt halde tadı çocukların hoşuna gitmez. Çocuklarımıza yukarıda örneği verildiği gibi bal içinde karıştırarak verebileceğimiz gibi, hoşlarına gidecek daha başka karışımlar da sozkonusu olabilir. Örneğin pekmez-yoğurt-propolis ya da reçel-propolis-ekmek gibi.
Yan Etkileri
Saptanmış herhangi bir yan etkisi gözlenmemekle birlikte, yukarıda belirtilen dozların çok üzerinde kullanımları önerilmemektedir.

ALLAH’A EMANET OLUN
KALIN SAĞLICAKLA


Faydalanılan kaynaklar: http://www.aridunyasi.com.tr/propolis-faydalari.html