HOŞ GELDİNİZ (welcome)



Arı gibi bir muhteşem canlıyla ilgileniyorum ne öğreniyorsam burada paşlaşmak istedim.Saygılar Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun


Cuma, Haziran 27, 2008

YALANCI ANA (ERKEKLEME) SORUNUNUN ÇÖZÜM YOLLARI


Nasrettin hoca hesabı “testi kırıldıktan sonra çocuğu dövsek ne olur dövmesek ne olur”

Bence bu sorunla karşılaşmamak için İlk yapılması gereken önlem almaktır. Bu önlemleri sıralayalım:

1-Düzenli aralıklarla devamlı koloni kontrolü(2hafta ara ile): Bu sayede ana arının durumu sürekli kontrol edilir. Aksaklıklara zamanında müdahale edilir.

2-Genç ana arı kullanımı: Düzenli olarak ana arıları değiştirmek suretiyle kaliteli ve genç analarla çalışmak. Ana arıyı işinin ehli güvenilir dalında uzmanlaşmış kişi ve kurumlardan temin edilmeli; eski usul kovanda ana arı üretim yöntemleri artık terk edilmeli

3-Yöreye uyum sağlamış arı ırkları ile çalışmak: Kurulacak laboratuarlarda genetik ıslahı yapılmış ve rakım yükseklikleri v.b. kıstaslara göre ana arı dağıtımın yapılması.

Gelelim testi kırıldıktan sonra ne yapacağımıza(Çoğu arıcının bildiği metotlara):

Önümüzde iki seçenek var; ya koloniyi kurtaracağı ya da koloniye son vereceğiz:

A-Koloniyi Kurtarma Yöntemleri:

1- Yalancı analı arı kovanı uzak bir yere götürülüp silkelenir. Yerine boş kovan koyulur ve hazır ana verilir.

2-Yalancı analı kovanın arılı çıtaları koku ile diğer kovanlara 1 çıta verilip yerine 1 çıta alınarak kovandaki arılar değiştirilir ve kovana hazır ana verilir.(Ana arıyı kovana alıştırma yöntemini eksiksiz uygulayınız.)

3- Yalancı analı kovanın tüm çıtaları kovandan alınarak arıları boş kovanda 4 gün bekletip daha sonra çıtalarla birlikte kovana hazır ana verilir.(Ana arıyı kovana alıştırma yöntemini eksiksiz uygulayınız.),4 gün aç kalan arılar ne kadar yalancı ana varsa dışarı atıyorlar.

4-Kapanmış çıkmak üzere olan ana arısı memesi kesilerek Yalancı analı kovanın çıtasına yapıştırılır.(Ben bu yöntemi uyguladım ana arı çıktı. Çiftleşti geldi. Şimdi yumurta atıyor.Işıl ışıl petekler bal doluydu. Bende bu petekleri erkek arılar yemesin diye 2 çıtasını üzerindeki arıları silikerek aldım kat koyduğum diğer kovanların ballığına verdim. Sıkışan arı Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi birde dalak salmışlar.Bizim anamız var genç biz işyapacağız diye Ama sezon bitti seneye inşallah)

B-Koloniye Son Verme Yöntemleri:

1-Yalancı analı kovanın arıları koku yardımı ile diğer kovanlara 1’er çıta olarak dağıtılır ve koloniye son verilir.

2- Yalancı analı kovanın arıları başka bir analı kovanla kovan birleştirme yöntemlerinden biri kullanılarak birleştirilir ve koloniye son verilir.